skip to Main Content
Alcoholtester Kalibratie

Alcoholtester kalibratie

Hoe gaat kalibratie in zijn werking?

Heeft u als bedrijf of particulier een of meerdere alcoholtesters die u regelmatig gebruikt? Dan moeten deze om de zoveel tijd gekalibreerd worden. Maar hoe gaat kalibratie nu in zijn werk? Wat is het en hoe vaak moet een alcoholtester gekalibreerd worden? In dit blog leest u alles over de kalibratie van alcoholtesters.

Wat is kalibratie?

Het kalibreren van een alcoholtester is het controleren en bijsturen van de nauwkeurigheid ervan. Die wordt gedaan door het vergelijken van de weergegeven resultaten met een al bekende waarde. Als er bijvoorbeeld een bekende 0,5 promille BAC alcoholconcentratie door een tester wordt geblazen, wordt de tester bijgesteld zodat de 0,5 promille correct op het scherm wordt weergegeven.

Hoe vaak kalibreren?

Hoe vaak uw alcoholtester gekalibreerd moet worden, hangt af van het model. Over het algemeen wordt aanbevolen om alcoholtesters om de 300 à 500 tests, of eenmaal per jaar te kalibreren. Als je met een regelmaat een groot aantal hoge positieve tests hebt gedaan, wordt aanbevolen de kalibratie eerder uit te voeren dan over het algemeen aanbevolen wordt.

Wat als uw alcoholtester defect is?

In dat geval kunt u natuurlijk ervoor kiezen om nieuwe alcoholtesters aan te schaffen. U kunt er ook voor kiezen om uw alcoholtesters op te sturen naar een gerenommeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in het kalibreren en/of reparen van alcoholtesters. Deze bedrijven zorgen ervoor dat:

  • Er een functionele test wordt uitgevoerd
  • De tester wordt gekalibreerd voor het geheel gebruik
  • Er een onderhoud wordt uitgevoerd
  • Er een kalibratieverslag wordt opgemaakt

Zoals met alle analyse-instrumenten dienen alcoholtesters te worden gekalibreerd om de nauwkeurigheid te behouden. Kalibratie voorkomt veroudering van de sensor en andere belangrijke onderdelen. Zo kunt u er blijvend op vertrouwen dat uw alcoholtester een nauwkeurige resultaat meet.

Back To Top