skip to Main Content

Zo kun je de uitslag van een alcohol blaastest aflezen

Wat betekent de uitslag van de blaastest?

Een blaastest is een handige en snelle manier om erachter te komen hoeveel iemand heeft gedronken. De alcohol blaastest wordt regelmatig uitgevoerd door de politie. Hierbij gebruiken ze een handtoestel waar een automobilist in moet blazen. Aan de hand van de uitslag weten ze of de bestuurder nog veilig verder kan rijden of niet. De blaastest wordt ook steeds vaker gebruikt in horecagelegenheden. Hier hangt meestal een wandtoestel. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen of het nog verantwoord is om te gaan rijden of niet. Er zijn ook handtoestellen voor particulieren te koop. Deze kun je bijvoorbeeld meenemen in je auto. Het is goed om zelf te controleren of het nog verstandig is om achter het stuur te kruipen of niet, maar dan moet je wel weten wat de uitslag van de blaastest betekent. Daarom leggen wij dit uit!

Uitslag: P

Krijg je als uitslag van de blaastest een P op het scherm te zien? Gefeliciteerd, dan ben je geslaagd voor de test. Dit betekent dat er minder dan 95 ug/l alcohol is aangetroffen. De afkorting ug/l staat voor het aantal microgram alcohol per liter bloed.

Uitslag: P/A

De uitslag P/A is gunstig voor ervaren bestuurders. Zij zijn bij deze uitslag geslaagd voor de test. Er is namelijk minder dan 220 ug/l aangetroffen. Beginnende bestuurders zijn niet geslaagd voor de test, omdat er wel meer dan 95 ug/l is aangetroffen. Het is voor beginnende bestuurders verboden om de weg op te gaan wanneer de hoeveelheid alcohol boven de 95 ug/l komt.

Uitslag: A

Staat er alleen een A? Dan zijn ook ervaren bestuurders niet geslaagd. Hierbij is er meer dan 220 ug/l alcohol in het bloed. Dit is te veel om nog veilig te kunnen rijden. Test je jezelf? Regel dan altijd een lift of een taxi bij deze uitslag.

Uitslag: F

De F staat voor Fail. Hierbij komt het alcoholpromillage boven de 570 ug/l. Stap je nu nog de auto in? Dan ben je echt een gevaar op de weg, voor jezelf en voor anderen. Niet doen dus! Krijg je deze uitslag bij een politiecontrole dan kan je rijbewijs ingenomen worden.

Als het goed is weet je nu hoe je zelf een blaastest kunt aflezen.

Back To Top